ÇOCUKLARIN ÖZGÜVEN GELİŞİMİ İÇİN NELER YAPILMALI

17.11.2018 110

15-11-2018

Çocuğumun Özgüvenini Nasıl Geliştirebilirim? 
Her anne-baba çocuğunun özgüven sahibi olmasını ister ve bunun için çaba sarf eder. Ancak ne yazık ki çoğu aile çocuğunun özgüven sahibi olmadığından yakınır. 

Çocuklarda özgüveni geliştirmek için, ailelerin uymak veya yapmak zorunda oldukları bazı şeyler var. Peki, çocuklarda özgüveni geliştirmek için neler yapılabilir?   1 . Tüm uzmanlar kayıtsız şartsız sevginin öneminden bahseder. O zaman çocuğunuzu kayıtsız şartsız sevin. Tabi ki tüm anne-babalar çocuklarını kayıtsız şartsız sever ama bu yeterli midir? Hayır, önemli olan bunu çocuğunuza hissettirmek… Bunu da çocuğunuza zaman ayırarak, onunla oynayarak, onu sevdiğini söyleyerek, öperek, kucaklayarak başarabilirsiniz ancak. 
2 . Çocuğunuzda özgüveni geliştirmek için ona söz hakkı verin. Örneğin onun için satın alacağınız bir giyeceği, onun seçmesini sağlayın; en azından ona öyle göstermeye çalışın. Bazı konularda onun da fikrini sorun, ve onun fikrini önemseyin. 
3 . Ona sorumluluk ve öğrenme fırsatı verin. Yaşı küçüktür diye bazı iş ve sorumluluklardan uzak tutmayın. Mesela sizinle beraber hamur yoğurmak istiyorsa ona da bir leğen hazırlayın yahut babasının ayakkabısını boyamak istiyorsa, batırsa bile bırakın boyasın. Bir ayakkabı çocuğunuzun gelişiminden önemli mi? 
4 . Yaptığı ve becerdiği işler için onu mutlaka takdir edin. Çocuklarda özgüveni geliştirmek için en önemli kurallardan bir tanesidir. Siz onu takdir edip uygun bir ödülle pekiştirdikçe, o öğrenmeye ve başarmaya daha fazla istekli hale gelecektir. 
5 . Çocuğunuzun sosyalleşmesine izin verin. Özellikle çalışan anne-babaların çocukları, zamanlarının çoğunu evde geçirmektedirler. İletişimde oldukları kişiler genellikle anne-babaları veya bakıcılarıdır. Diğer insanlarla iletişim içinde olmayan çocuklar, zamanla içine kapanabilirler. 

Çocuğunuzu elinizden geldiğince dışarı çıkarın, parklarda gezdirin; sinemaya, tiyatroya götürün. Hatta imkanlar dahilinde arada bir de olsa işyerinize de götürün. Çocukların en çok ilgi gördükleri yerlerden bir tanesi ebeveynlerin işyerleridir. Orada biraz da tek olmanın etkisiyle fazlasıyla ilgi görürler. Bu da tabi ki çocuğunuzun özgüvenini artırmakta etkilidir. 
6 . Çocuğunuza özgürlük tanıyın. Sürekli elinden tuttuğunuz, köşedeki bakkala göndermeye bile çekindiğiniz bir çocuğunuz olmasın. Çok da tehlikeli bir durum olmadığı müddetçe bazı şeyleri yapmasına izin verin. Fırından ekmeğinizi ona aldırın, aradığınız bir adresi birine sormayı ona bırakın vb. 
7 . Çocuğunuzun liderlik özelliğini geliştirin. Bunun en güzel yolu, çocuğunuzu arkadaşlarını ara sıra eve misafir etmektir. Çocuk en çok kendi evinde özgüven sahibidir. Eve gelen arkadaşlarını yönetme, onlara oyuncak dağıtma, kendince oluşturduğu kuralları onlara uygulatma gibi eğilimleri olacaktır. Bu da yine çocuklarda özgüveni geliştirmenin başka yollarından biridir.